Париске комуне 38, 21000 Нови Сад; 021/444-900; 021/445-678; predsednik@fsgns.rs; fsgns@mts.rs

САВЕЗ – ВЕСТИ 2022/2023.

САВЕЗ – ВЕСТИ 2022/2023.2022-08-03T18:44:49+02:00

Упутство за поступање током дана жалости

Влада Републике Србије је, поводом трагичног догађаја у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, донела Одлуку о тродневној жалости на територији читаве Србије почевши од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем.

Тим поводом, Фудбалски савез Србије донео је Упутство за поступање током дана жалости у месецу мају 2023. године, којим налаже свим члановима националне фудбалске организације да током организовања спортских активности и делатности и приликом одигравања свих фудбалских утакмица у потпуности поштују наведену Одлуку Владе Републике Србије.

У вези са тим, Фудбалски савез Града Новог Сада обавезује све клубове и сва службена лица (судије и делегате) да на свим утакмицама сениора и млађих категорија у надлежности ФС Града Новог Сада које се играју од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем 2023. године, обезбеде потпуно поштовање три правила наведена у овом Упутству и поменутој Одлуци Владе Републике Србије.

Упутство за поступање током дана жалости, које је донео ФС Србије, доступно је на следећем линку:

ФСС – Упутство за поступање током дана жалости

04. 05. 2023.|

Улазнице за утакмицу Србија – Литванија

За утакмицу квалификација за УЕФА Европско првенство између репрезентација Србије и Литваније, која се игра на стадиону „Рајко Митић“ у Београду, у петак, 24. марта 2023. године, са почетком у 20:45 часова, ФС Града Новог Сада за своје клубове обезбедио је улазнице за источну трибину.

Представници клубова заинтересовани за резервацију улазница треба да се јаве генералном секретару Александру Шовљанском позивом на број мобилног телефона 060/56-48-700.

Максималан број улазница по клубу је четири, а представници клубова улазнице могу преузети у петак, 24. марта 2023. године, у термину од 10:00 часова до 14:00 часова, у просторијама ФС Града Новог Сада (Париске комуне 38, Нови Сад).

23. 03. 2023.|

Србија зове – заједно до победе!

Фудбалски савез Србије позива све школе фудбала и фудбалске клубове који раде са децом узраста од 6 до 12 година широм Србије да дођу на утакмицу између Србије и Литваније, којом Србија отвара квалификације за УЕФА Европско првенство и која се игра на стадиону „Рајко Митић“ у петак, 24. марта 2023. године, са почетком у 20:45 часова.

Дођите да заједно подржимо репрезентацију Србије на путу до Европског првенства!

Како до бесплатних карата?

Све што је потребно јесте да се представник фудбалског клуба или школе фудбала јави на имејл адресу velibor.djuric@fss.rs (контакт телефон +381 65 23 10 710), до 15:00 часова часова у среду, 22. марта 2023. године.

Подаци који су неопходни за добијање бесплатних карата:

 • Име и презиме пунолетне одговорне особе испред групе деце не веће од 15 чланова (за веће групе обавезно је пријавити два одговорна пунолетна лица),
 • Матични број одговорног пунолетног лица,
 • Контакт телефон.

Улазнице се могу преузети на дан утакмице, 24. марта 2023. године, испред улаза на источну трибину на којој ће деца бити смештена уз помоћ волонтера Фудбалског савеза Србије.

За сва додатна питања можете се обратити на исту имејл адресу на коју будете слали пријаву.

Репрезентација вас зове, заједно до Европског првенства!

20. 03. 2023.|

Промена начина утврђивања права наступа и идентинтитета играча у лигама млађих категорија

Извршни одбор ФС Града Новог Сада, на седници одржаној у уторак, 28. фебруара 2023. године, донео је одлуку о промени начина утврђивања права наступа (у погледу годишта, лекарског прегледа и регистрације за клуб) и идентитета играча на првенственим утакмицама лига млађих категорија у надлежности нашег Савеза. Ова одлука ступа на снагу даном доношења, а примењиваће се од почетка пролећног дела првенства, односно од 11. марта 2023. године.

Наведеном одлуком прописано је да се из употребе избацују такмичарске легитимације/књижице (такозване „регистрације“), а да је сваки клуб обавезан да, у циљу утврђивања права наступа (у погледу годишта, лекарског прегледа и регистрације за клуб) и идентитета играча, најкасније тридесет минута пре почетка утакмице делегату (односно судији који врши дужност делегата) и противничком клубу, уместо такмичарских легитимација/књижица, на увид достави следећу документацију:

 1. Образац Комет 1 – списак играча са овереном чланарином (један збирни оригинални примерак за све играче), који је у word и pdf формату доступан на сајту ФС Града Новог Сада на следећем линку: https://fsgns.rs/savez-propisi-i-dokumenta/. Овај образац, за сваку селекцију посебно, мора бити уредно попуњен (са обавезним уносом презимена, имена и ID броја играча), оверен и потписан од овлашћеног лица клуба и оверен и потписан од стране овлашћене особе матичног фудбалског савеза. Такође, обавезан је и унос датума када је оверена чланарина. Овај један збирни примерак за све играче користи се за читаву календарску годину (рецимо за читаву 2023. годину). Уколико је у току такмичења дошло до измена у играчком кадру у тој селекцији, за те нове играче треба направити нови списак на коме се налазе само ти играчи – у том случају на увид треба доставити оба списка – и првобитни и допунски на коме се налазе искључиво додати играчи.
 2. Фотокопија обрасца Комет 1 – списак играча са овереном чланарином – фотокопиран образац из претходног става (један збирни примерак за све играче) – на коме су заокружени редни бројеви испред презимена и имена играча који наступају на првенственој утакмици која ће бити одиграна тог дана (за сваку следећу утакмицу доставља се нова фотокопија).
 3. Образац Комет 2 – списак играча са лекарским прегледом (један збирни оригинални примерак за све играче), који је у word и pdf формату доступан на сајту ФС Града Новог Сада на следећем линку: https://fsgns.rs/savez-propisi-i-dokumenta/. Овај образац, за сваку селекцију посебно, мора бити уредно попуњен (са обавезним уносом презимена, имена и ID броја играча), оверен и потписан од овлашћеног лица клуба, оверен од стране медицинске установе у којој се врши лекарски преглед и оверен и потписан од лекара који врши лекарски преглед (обавезни су и печат установе и печат лекара – преглед није важећи са само једним од ова два печата). Такође, обавезан је и унос датума када је извршен лекарски преглед. Овај један збирни примерак за све играче користи се за читаву полусезону (рецимо за пролећни део првенства такмичарске 2022/2023. године). Уколико је у току такмичења дошло до измена у играчком кадру у тој селекцији, за те нове играче треба направити нови списак на коме се налазе само ти играчи – у том случају на увид треба доставити оба списка – и првобитни и допунски на коме се налазе искључиво додати играчи.
 4. Картица особе из система „Комет“ – за сваког играча појединачно у једном примерку – овај један примерак за сваког појединачног играча користи се за читаву полусезону (рецимо за пролећни део првенства такмичарске 2022/2023. године). Ову Картицу особе преузимате тако што, прво, у систему „Комет“ на менију са леве стране изаберете опцију „Klub“, потом опцију „Moj klub“, а када се отвори клупски профил на средини екрана, на њему изаберете опцију „Igrači“. Појавиће се списак свих играча регистрованих на клуб, након чега кликом на презиме и име играча (подвучено) приступате профилу одређеног играча у систему „Комет“. Када се отвори профил траженог играча, изаберете и кликнете на црвено поље „Options“ које се налази непосредно испод фотографије играча, одмах поред црвеног поља „Izmeni“. Након што кликнете на поље „Options“, на екрану ће се појавити додатни падајући мени са три опције, при чему бирате и кликнете на прву опцију, на којој пише „Kartica osobe“, после чега ће се на екрану отворити додатни прозор са Картицом особе за траженог играча спремном за штампу. Код већине играча довољно је да одштампате само прву страну картице (друга страна, најчешће, не садржи податке релевантне за утврђивање права наступа и идентификацију). Другу страну картице штампате само и искључиво ако је играч до сада био регистрован за већи број клубова, због чега назив последњег/садашњег клуба за који је регистрован није излистан на првој, већ на другој страни картице.

Предлажемо да ова документа, за сваку селекцију/категорију/екипу посебно, убаците у један тањи регистратор редоследом наведеним у претходном тексту, да тај регистратор носите на сваку утакмицу и, пошто су остали документи непроменљиви у току читаве полусезоне, да у том регистратору од утакмице до утакмице мењате само и искључиво један папир фотокопију обрасца Комет 1 – списак играча са овереном чланариномса заокруженим редним бројем испред презимена и имена играча који наступају на утакмици предметног дана. Изузетно, уколико Вам у току првенства долазе нови играчи у тој селекцији, у тај регистратор убацићете и документа неопходна за правилан наступ тих додатних играча.

Напомена: делегати не треба да узимају ни један од ових докумената, већ само да на основу тих докумената изврше унос података у записник и да након утакмице клубу врате регистратор у неизмењеном стању.

Комесар лига млађих категорија:
Данило Петровић

Заменик комесара лига млађих категорија:
Тихомир Милановић

Генерални секретар ФС Града Новог Сада:
Александар Шовљански

04. 03. 2023.|

Нови образац налога за вршење дужности

Обавештавамо делегате, судије, посматраче суђења и остала службена лица на утакмицама свих сениорских такмичења и такмичења млађих категорија у организацији ФС Града Новог Сада да су у обавези да од почетка пролећне полусезоне такмичарске 2022/2023. године користе искључиво нови образац за вршење службене дужности на утакмицама.

Нови образац у word и pdf формату доступан је на следећим линковима:

Образац – налог за обављање службене дужности – word
Образац – налог за обављање службене дужности – pdf

02. 03. 2023.|

Конференције клубова – март 2023.

Обавештавамо клубове и спортску јавност да ће седнице конференција клубова бити одржане у следећим терминима:

 • Седница Конференције клубова Друге новосадске лиге – четвртак, 2. март 2023. године, са почетком у 12:00 часова – седиште ФС Града Новог Сада (Париске комуне 38, Нови Сад).
 • Седница Конференције клубова Прве новосадске лиге – четвртак, 2. март 2023. године, са почетком у 14:00 часова – игралиште ФК „Фрушкогорски партизан“ (Карађорђева 127, Буковац).
24. 02. 2023.|

Сениори – распореди првенства – пролеће 2023.

ВАЖНО ЗА СВЕ КЛУБОВЕ!

Распореди пролећног дела првенства Прве новосадске лиге и Друге новосадске лиге за такмичарску 2022/2023. сезону доступни су на следећим линковима:

Прва новосадска лига – распоред – пролеће 2023.
Друга новосадска лига – распоред – пролеће 2023.

09. 02. 2023.|

Едукација за националну ФСС ПРО диплому

Обавештавамо стручну и спортску јавност да је Центар за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Србије објавио конкурс за упис у нову групу за курс едукације за ФСС ПРО диплому, на који могу аплицирати тренери који нису имали професионалну играчку каријеру (минимум седам година).

Услови за пријем кандидата на овај курс су да тренер кандидат поседује важећу УЕФА „А“ лиценцу и најмање годину дана рада са УЕФА „А“ лиценцом у својству (1) шефа стручног штаба у трећем рангу такмичења, (2) шефа стручног штаба у елитној омладинској и кадетској лиги ФСС или (3) тренера асистента у првом или другом рангу такмичења.

Тренери кандидати у току похађања овог курса (март – новембар 2023. године) имају могућност да добију дозволу за рад у својству шефа стручног штаба клуба у другом рангу такмичења (Прва лига Србије).

Ако тренер кандидат у току или по окончању курса ФСС ПРО ради као шеф стручног штаба у року од минимум једне године (једне сезоне), има могућност проходности на курс УЕФА ПРО, за који директну проходност са УЕФА „А“ дипломом/лиценцом имају само тренери кандидати са професионалном играчком каријером.

Наведени услови регулисани су Правилником ЦЕФТ ФСС, Правилником о стручном раду и Правилником о издавању дозвола за рад тренера ФСС, којима можете приступити на сајту ФСС, на следећем линку: https://fss.rs/trenerska-organizacija-oft-fss/ (у опцији „Акта“).

Тренери – кандидати могу се пријавити до 15. фебруара 2023. године, a општи услови и додатни критеријуми објављени су на сајту ФСС на следећем линку: https://fss.rs/centar-za-edukaciju-fudbalskih-trenera-fss-vazno-obavestenje-za-trenere-kandidate-i-upis-za-sticanje-diploma-licenci/.

Заинтересовани тренери се за све информације могу обратити административном секретару ЦЕФТ ФСС Биљани Милинић радним данима од 10:00 до 14:00 часова часова, позивом на број мобилног телефона 064 / 818-0-145 или путем имејл адресе: fss@sbb.rs.

Обавештење Центра за едукацију фудбалских тренера ФСС упућено заинтересованим тренерима доступно је на следећем линку:

Обавештење о едукацији за националну ФСС ПРО диплому

31. 01. 2023.|

Зимски прелазни рок и овера чланарине за 2023.

ЗИМСКИ ПРЕЛАЗНИ РОК

Обавештавамо све клубове да, на основу одлуке надлежног органа Фудбалског савеза Србије, зимски регистрациони период (прелазни рок) у 2023. години за играче/играчице свих клубова и степена такмичења почиње у понедељак, 16. јануара 2023. године и да траје до петка, 10. фебруара 2023. године закључно, придржавајући се при томе одредби Правилника о регистрацији, статусу и трансферу играча Фудбалског савеза Србије.

Молимо све клубове чланове ФС Града Новог Сада да се придржавају процедуре регистрације играча, пре свега у сопственом интересу, а за све додатне информације заинтересовани се могу обратити генералном секретару Александру Шовљанском позивом на број телефона 060 / 564-87-00.

ОВЕРА ЧЛАНАРИНЕ

Обавештавамо клубове да наш Савез са овером чланарине за 2023. годину за играче/играчице свих клубова и степена такмичења почиње у понедељак, 16. јануара 2023. године. Приликом подношења захтева за оверу чланарине клубови су дужни да приложе следеће документе:

 • списак играча за које се врши овера чланарине, у два примерка, са читко наведеним свим потребним информацијама (назив и седиште клуба, категорија/селекција за коју се подноси захтев за оверу чланарине, назив лиге у којој се та категорија/селекција такмичи, име и презиме играча, ID број из система „Комет“),
 • уплатницу – потврду о уплати чланарине за све играче који се налазе на списку за оверу чланарине.

Висина чланарине прописана је Одлуком о износима такси утврђених прописима Фудбалског савеза Србије („Фудбал“, број 23/2021) и условљена је узрастом играча и степеном такмичења клуба.

Важна напомена: клубови су обавезни да списак играча сачине и предају за сваку категорију/селекцију посебно, у два примерка, и то искључиво на званичном обрасцу за оверу чланарине који је доступан на следећим линковима:

Комет 1 – списак играча са овереном чланарином – word
Комет 1 – списак играча са овереном чланарином – pdf

13. 01. 2023.|

ФСС – „Comet“ – пререгистрација играча

На основу члана 55. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС „Фудбал“ број 22/2021), а у складу са чланом 33. Правилника о регистрацији, статусу и трансферу играча ФСС, Извршни одбор ФСС, на седници одржаној 27. 12. 2022. године, донео је Одлуку о пререгистрацији играча ФСС.

Клубови су дужни да пререгистрацију изврше у периоду од 30. децембра 2022. године до 13. јануара 2023. године, а сви играчи који не буду пререгистровани до 13. јануара 2023. године до 24:00 биће слободни.

Одлуке и упутства која клубовима могу олакшати спровођење поступка пререгистрације доступни су на следећим линковима:

Одлука о пререгистрацији играча ФСС
Упутство за спровођење одлуке о пререгистрацији играча ФСС
Упутство за рад на пререгистрацији у систему „Comet“
Упутство за примену правилника ФИФА клириншке куће

29. 12. 2022.|

ФИФА – ФСС – Comet – хитно ажурирање података

Обавештавамо све клубове да су, на основу захтева ФИФА и Фудбалског савеза Србије, дужни да изврше хитно ажурирање и праћење тачности података унетих у електронски систем „Comet“, а у вези са Правилником ФИФА Клириншке куће, који je донет 22. октобра 2022. године.

Позивамо све клубове да се у најкраћем могућем року упознају са својим правима и обавезама на које се односе одредбе Правилника ФИФА Клириншке куће. Наглашавамо да су овим документом предвиђене дисциплинске санкције, са значајним финансијским последицама за клубове и савезе који прекрше одредбе поменутог Правилика.

Допис Фудбалског савеза Србије и Правилник ФИФА Клириншке куће доступни су на следећим линковима:

Допис ФСС – хитно ажурирање и праћење тачности података у систему „Comet“

Правилик ФИФА Клириншке куће

30. 11. 2022.|

Тренери – обнова УЕФА „А“ и „Б“ лиценци – 2022

У сарадњи са Центром за едукацију фубалских тренера Фудбалског савеза Србије и Фудбалским савезом Војводинеу прилогу објављујемо обавештење у вези са обновом лиценци за тренере којима лиценце истичу у децембру 2022. године.

Семинар за обнову лиценци биће одржан 1. и 2. децембра 2022. године у Новом Саду, а присуство тренера је обавезно и услов је за продужење лиценце. Тренерима којима је лиценца истекла и који исту не обнове, Организација фудбалских тренера ФС Војводине неће издати дозволу за рад за наредну сезону.

Детаљније информације, укључујући програм семинара и упутство о достављању обавезне документације неопходне за обнову лиценци, доступне су на следећем линку:

Тренери – обнова УЕФА „А“ и „Б“ лиценци – 2022

15. 11. 2022.|

ФК „ТСК“ освајач Купа за сезону 2022/2023.

У финалној утакмици Купа ФСС на територији ФС Града Новог Сада, која је данас одиграна на стадиону „ТСК“-а у Темерину, са почетком у 15:00 часова и пред више од 500 гледалаца, домаћи ФК „ТСК“ савладао је трећелигаша ФК „Кабел“ из Новог Сада резултатом 6 : 5 након извођења пенала. Резултат у регуларном току био је нерешен – 2 : 2, а стрелци из игре за ФК „ТСК“ били су Јово Пуповац у 10. минуту и Вукашин Татић у 45. минуту, док су за ФК „Кабел“ голове постигли Марко Клисура у 15. минуту и Глигорије Бардун у 90. минуту. За ФК „ТСК“ пенале су реализовали Јово Пуповац, Балаш Пашка, Алекса Кнежевић и Никола Свитић, док је непрецизан био Милош Ковачевић. За ФК „Кабел“ са беле тачке погађали су Иван Пантић, Вукан Поповић и Глигорије Бардун, а неуспешни су били Драгомир Вукобратовић и Дарко Грујић.

ФК „ТСК“ наступио је у следећем саставу: Драган Војводић, Петар Марковић, Алекса Кнежевић, Душко Радичић (жути картон у 41′), Вукашин Татић (од 70′ Илија Ковачевић), Балаж Пашка (жути картон у 80′), Стеван Павлов, Јово Пуповац (заменик капитена), Благоје Стјепановић (жути картон у 78′, oд 82′ Бенедек Лахош), Милош Ковачевић, Никола Свитић (жути картон у 73′), Михајло Козомора (тренер), Марко Томић (помоћни тренер, жути картон у 90′), Драгољуб Ђорђевић (медицинско особље), Горан Окљеша (представник), Ђорђе Сантовац (комесар за безбедност).

ФК „Кабел“ наступио је у следећем саставу: Дарко Зувић (црвени картон у 8′), Андреј Бенцке (од 62′ Огњен Лазић), Иван Пантић, Драгомир Вукобратовић (капитен), Марко Вујовић (од 81′ Глигорије Бардун), Синиша Нијемчевић (од 81′ Немања Лучар), Дарко Грујић (жути картон у 71′), Милан Лучић (од 62′ Ђорђе Поповић), Јован Половина (од 25′ Стефан Тодић), Марко Клисура (жути картон у 49′), Вукан Поповић (жути картон у 90+2′), Немања Кртолица (тренер), Милан Живковић (представник клуба).

Главни судија на овој утакмици био је Алекса Граховац, асистирали су му Душан Зорић и Лука Живковић, дужност четвртог судије вршио је Немања Николаш, а дужност делегата Озрен Дукић.

Пехар капитену Тамашу Варги и златне медаље играчима победничке екипе уручио је генерални секретар ФС Града Новог Сада Александар Шовљански (уз асистенцију Веселина Аџића), док је пехар капитену Драгомиру Вукобратовићу и сребрене медаље играчима финалисте уручио комесар за такмичење сениорских лига Срђан Кизић. Плакете судијама и делегату финалне утакмице уручио је комесар за суђење сениорских лига Веселин Аџић.

26. 10. 2022.|

Предавање из Прве помоћи

Обавештавамо клубове, тренере, судије, спортске раднике и спортску јавност да Градски спортски савез Новог Сада са својим сарадницима – предавачима организује предавање из Прве помоћи на тему: Хитна стања на тренингу и утакмици.

Предавање ће бити одржано у среду, 7 септембра 2022. године, у Масариковој 25/III у Новом Саду (велика сала на трећем спрату), у периоду од 12:00 до 14:00 часова.

Препоручујемо клубовима да на предавање пошаљу бар једног тренера, при чему је присуство едукацији бесплатно, а Градски спортски савез Новог Сада ће водити евиденцију клубова који су учествовали на предавању.

Рок за пријаву је петак, 2. септембар 2022. године, а пријављивање за присуство предавањима врши се путем мејла Градског спортског савеза Новог Сада који гласи: sans.sport.ns@gmail.com. Приликом пријаве навести: име, презиме и број мобилног телефона особе која ће присуствовати предавању и назив спортског удружења (клуба) који врши пријављивање.

Информација о предавању доступна је на следећем линку:

Градски спортски савез Новог Сада – предавање из Прве помоћи

26. 08. 2022.|

Сениори – распореди првенства – јесен 2022.

ВАЖНО ЗА СВЕ КЛУБОВЕ!

Распореди јесењег дела првенства Прве новосадске лиге и Друге новосадске лиге за такмичарску 2022/2023. сезону доступни су на следећим линковима:

Прва новосадска лига – распоред – јесен 2022.
Друга новосадска лига – распоред – јесен 2022.

04. 08. 2022.|
САВЕЗ – ВЕСТИ 2021/2022.
САВЕЗ – ВЕСТИ 2020/2021.
САВЕЗ – ВЕСТИ 2019/2020.